Teendők a sikeres év végi, ünnepi értékesítési szezonért.


3 perc

Az előrejelzések szerint idén drasztikusan, 35%-al fog emelkedni az ünnepi szezonban online vásárlók száma a tavalyi évhez képest. Ennek a jól ismert okait mindenki tudja, ne is beszéljünk róla.

Ahogy közeledik a vásárlási láz csúcspontja, az év egyik legforgalmasabb időszaka a webshopokban, úgy válik egyre fontosabbá, hogy online kereskedőként ellenőrizd az alábbi néhány pontot a nagyobb konverziós arány érdekében. 

Értsd: ha több vásárlót akarsz, maxold ki az alábbiakat.

1, Kattintás után mobilbarát felület fogadja a látogatót? 

Nem újdonság, hogy a felhasználók nagy része, mobil készüléken internetezik. Ott találják meg a reklámok, ott kattint és ott akar tájékozódni, vásárolni. Cégek gyakran elhibázzák, hogy az online értékesítési folyamataikat csak asztali eszközön viszik végig, tesztelik le. Ez persze fontos, de legalább ugyanennyire fontos, hogy tableten és mobiltelefonon is végezzünk tesztvásárlást

A felhasználó nem tud vagy, ha tud is, nem szeretne jobbra-balra scrollozni, ki-be zoomolni a képernyőn, ha kilóg a tartalom vagy túl kicsi a betűméret. Egyszóval, ha nincs mobilra optimalizálva a weboldal, könnyen berághat, ami azt eredményezi, hogy meghiúsul az információszerzése és ezzel az esély a vásárlásra drasztikusan csökken.

2, KISS 

Keep it stupid simple mondja az angol. Vagyis egyszerűsítsd meg az ügyfeled „életét” amennyire csak tudod. Tedd minél rövidebbé és egyszerűbbé a vásárlás folyamatát. Ebbe beletartoznak az olyan apróságok is, mint például, hogy egy webshopon a pénztár oldalon minél kevesebb kitöltendő mező legyen. Töröljük a felesleges sorokat, vonjuk össze a vezetéknév és keresztnév mezőket, ha külön vannak, ne legyen kötelező a regisztráció a vásárláshoz, mindig tudja a vásárló mennyi a pontos végösszeg, etc..

Némelyik dolog talán feleslegesnek tűnhet, de az ilyen apróságok adják az a plusz néhány százalékot, amitől egy webshop jobban működhet, mint a konkurencia.

3, Villámgyors weboldal

„Speed is now used as a ranking factor for mobile searches” mondta Ilya Grigorik 2018-ban. Vagyis, hogy a weboldal sebessége mostantól egy rangsorolási szempont a mobil kereséseknél. És nem csak az organikus találatoknál, hanem a Google hirdetéseknél is

A felhasználók legfeljebb 3 másodpercet várnak arra, hogy egy oldal tartalma megjelenjen. Ennél többet csak a látogató kb. 30%-a vár, de az élmény már el van rontva. Ha ezen felül még több aloldalt is megnéz, a lassú betöltődés miatt egyre türelmetlenebb lesz és nagyobb eséllyel hagyja el az oldalt. 

Teszteld le a weboldalad sebességét

4, Fizetési lehetőségek

Sok kereskedő nem szereti, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a magyar internetező fizetési preferenciáit. Az itthon interneten vásárlók több, mint 60%-a még mindig utánvéttel rendel. Ennek az okait most ne firtassuk. A lényeg, hogy használjuk minél több fizetési módot. Utánvét, bankkártya, átutalás. 

A vásárló végig lássa mennyi a szállítási költség, mennyiért kell még vásárolnia, hogy elérje az ingyenes szállítás határát és legyen előtte, hogy hol tart épp a fizetési folyamatban és hány lépés van hátra. Ne legyen túl sok, mert elriasztod!

+1  A vírus miatt érdemes kicsit engedékenyebb lenni a visszaküldési, pénzvisszafizetési feltételek terén. Könnyebben hozzák meg a döntést, ha van bizonyos garancia, ha mégsem tetszik neki visszaküldheti és maradéktalanul visszakapja a pénzét. De ezt is kommunikálni kell, nem elég, ha beírod a 12 oldalas ÁSZF-be, mert ott szinte senki nem fogja megtalálni. Írd ki a termékoldalra, a hirdetésbe.

Miért ne vágd le a hirdetési büdzsédet vészhelyzetben sem

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp