Hogyan adózzunk a Facebook hirdetések után 2021-ben?


2 perc

Induló, de akár már működő vállalkozásoknál is gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan írható le költségként a Facebook hirdetésekre elköltött összeg, hogyan kell adózni utánuk, hogyan és milyen számlát állít ki a Facebook, hogyan fog az eljutni a könyvelőhöz?!

Milyen célra vásárolsz hirdetéseket?

Amikor elkezdünk hirdetni két opció közül választhatunk. Vagy magánszemélyként hirdetünk, ezt a Facebook "Nem üzleti célra vásárolok hirdetéseket" opcióval jelöli és az érvényes helyi adókulccsal számított áfát adják hozzá a számlához vagyis Magyarországon 27%-ot. Vagy pedig cégként hirdetünk vagyis az "Üzleti célra vásárolok Facebook-hirdetéseketés" opciót választod, akkor 0% ÁFA-s számlát állít ki neked a Facebook.

A hirdetők 99% valószínűleg üzleti céllal fog hirdetni a Facebookon.

Ne felejtsd el, ha céges kártyáról fizeted a Facebook hirdetések költségeit, akkor két helyes is rögzíteni kell azokat az adatokat, amire a számlát kéred a Facebooktól!

Először a vállalkozáskezelőben (Business Manager) add meg a céges adatokat, aztán a létrehozott hirdetési fiókban a számlázás menüpont alatt.

Milyen adatokra lesz szükség?

  • Cégnév
  • Székhely
  • EU-adószám (közösségi adószám)
  • Telefonszám
  • Adóazonosító

Mikor kapsz számlát a Facebook hirdetésekről és hol találod meg őket

A számlát a Facebook automatikusan állítja ki neked attól függően, hogy mekkora összeget költesz havonta és milyen régóta hirdetsz. Ezeket a számlákat a Vállalkozáskezelő (Business Manager) számlázás részében találod. Elegendő havonta egyszer belépned és letöltened őket. Ezeket küldd át a könyvelőnek. A könyvelőd csak akkor tudja letölteni őket, ha van hozzáférése a céges Facebook fiókhoz.

Ez a cikk nem minősül adózási tanácsnak és az esetleges jogszabályi vagy Facebook irányelvekben történő szabályváltozások miatt nem vállalunk felelősséget! Facebook hirdetések használata előtt mindenképp konzultálj a könyvelőddel és tájékozódj az aktuális adózási információkról a Facebook hivatalos oldalán.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp