WMN Magazin. Instagram lopás és visszaszerzés


2 perc

2021. szeptember huszon-valahányadika a nap, amikor ellopták a WMN Magazin 80.000 követős Instagram fiókját. 

Mi történt pontosan? 

Az egyik munkatárs kapott egy emailt, hogy szerződi jogok miatt törlik az Instagram fiókot. Ha ezt meg szeretné akadályozni kattintson a levélben található linkre. Természetesen az email és a megnyitott felület is tökéletesen másolta az Instagram hivatalos megjelenését. 


Természetes, hogy ilyenkor stresszhelyzetbe kerül az ember, plána egy 80.000 követős fiók esetében és azonnal követi az utasításokat. A jelszó megadása után -amit a hacker azonnal megkapott- rögtön megváltoztatták a fiókhoz tartozó email címet, telefonszámot és jelszót. Ezenkívül a profil nevét is lecserélték. Érdekes, hogy a tolvaj volt olyan bátor és a fiók bio-jába kiírta, hogy „this instagram account is held be sold back to it’s owner”, ami annyit tesz, hogy ezt a fiókot az eredeti tulajdonosa visszavásárolhatja. 

Visszavásárolható

Visszavásárolható

Ez a kiírás azért is meglepő, mert amíg a Facebook ügyfélszolgálata meglátna egy ilyet mondjuk egy posztban egy ellopott oldalon, ott teljesen egyértelmű, hogy mi történt és megúszunk egy csomó levelezést.

Valószínű azért merték ilyen bátran kiírni, mert, ahogy azt írásban és telefonon is megkaptuk a Facebook ügyfélszolgálatától: az Instagramnak jelenleg nincs elérhető ügyfélszolgálata telefonon, emailben vagy live chaten. Hozzáteszem ez azért elég felháborító egy több milliárd dolláros cégtől.


Sztori folytatása

WhatsApp üzenetet kapott az illető a tolvajtól, hogy nála van a fiók és ha vissza akarja kapni, akkor fizessen. Nagyon helyesen a WMN erre nem reagált semmit, még csak meg sem nyitotta az üzenetet. Ezzel sikerült időt nyerni, mert ha a tolvaj látta volna vagy tudja, hogy elvi okokból nem akarnak fizetni érte, akkor valószínű letörölte volna a fiókot.
Ha esetleg te is kapsz ehhez hasonló zsaroló email, hogy letiltják a fiókodat, akkor először vegyél 3 mély levegőt, majd gondolkozz tiszta fejjel! Nézd meg, hogy az email, ahonnan jött a levél valóban köthető-e valamelyik nagy szolgáltatóhoz és a link, ami benne van milyen oldalra mutat. A Facebook és az Instagram hivatalos email címei a következők:

  • valami@support.facebook.com
  • noreply@facebookmail.com
  • advertise-noreply@support.facebook.com
  • security@facebookmail.com
  • valami@fb.com
Bármilyen más email címről érkezett levél biztos, hogy kamu! Ezen kívül sem a Facebook sem az Instagram nem kéri el a jelszavadat idegen weboldalakon vagy privát üzenetben és nem figyelmeztet nyilvánosan posztban esetleges szabálysértésekről!
Végül több oldalról bombázva a Facebook-ot és az Instagramot sikerült visszajutni a fiókba, mindent visszaállítani az eredeti állapotra és biztonságossá tenni azt.

Köszönjük a közreműködést az Internet Hotline-nak!

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp