Összefoglaló az ellopott Facebook oldalak megoldásának ügymenetéről


4 perc

Zárt csoportunkban mindig sok poszt volt ellopott üzleti oldalakkal kapcsolatban, azonban az utóbbi napokban minden nap jött legalább egy ilyen.

A cikk kiegészítése (2024.01.15.) itt olvasható el.  

Ha neked is ilyen problémád van, akkor előbb mindenképp érdemes elolvasnod az alábbi, korábban írt cikkeinket a témában:

Tény, hogy az elmúlt 2-3 évben több tucat közvetlen megkeresést kaptunk, ami egy ellopott oldal visszaszerzésére irányult. Ezen kívül még legalább 60-80 esetet láttunk témába vágó csoportokban. A legtöbbet a saját zárt csoportunkba posztolták a tagok.

Büszkén mondhatjuk, hogy az esetek kb. 80%-át sikeresen megoldottuk. Azonban azt sem titkoljuk el, hogy 2022-ben a Facebook legalább 4-5 alkalommal változtatta meg az ilyen esetekre vonatkozó szabályait és az ügyintézés menetét, ezzel megnehezítve a gördülékeny ügyintézést és bizonytalanabbá téve a végkifejletet. 

Az ilyen ügyeket tovább nehezíti, hogy a Facebook súgójában egy darab ide vonatkozó leírás sincs és hivatalos állásfoglalást sem találni róla az interneten. És mivel az ilyen eseteket ugyanolyan emberek intézik, mint te vagy én, ezért -ahogyan egy okmányirodában vagy bankban- is bizonyos százalékban eltérhet az ügymenet még akkor is, ha ugyan arról a témáról is van szó. Előfordult olyan is, hogy ugyanazt az esetet az egyik ügyintéző elutasított mondván, hogy erre nincs megoldás, egy másik kolléga pedig befogadta és meg is oldotta. Ami pedig tovább befolyásolja az ügy lefolyását az az a körülmény, ahogyan az eset történt. 

Összességében elmondható, hogy egy Facebook üzleti oldal visszaszerzésére csak és kizárólag, akkor van reális esély, ha 

  • az oldalnak volt tulajdonosa és nem csak adminja. Ezt ebben a cikkben magyarázzuk el.
  • a kérvényező valamilyen módon kapcsolatba hozható azzal a vállalkozáskezelővel, aminek az oldal korábban a tulajdonában volt
  • az eset nem történt régebben, mint 6 hónap
  • a kérvényezőnek van privát Facebook profilja a saját valódi nevével és profilképével

Ami pedig nem mindig feltétel, de melegen ajánlott:

  • az oldal egy valódi vállalkozást képviseljen
  • a vállalkozás irataiban megtalálható legyen a kérvényező 
  • a korábbi vállalkozáskezelő admin privát profilja legyen elérhető
  • az oldal publikálása ne legyen visszavonva

Ha úgy döntesz, hogy megpróbálkozol a visszaszerzéssel, akkor kelleni fog egy angol nyelvű nyilatkozat, ami tartalmazza az eset egyszerű és dátumra pontos leírását, a kérvényező adatait és elérhetőségeit, valamint a kérvény tárgyát. Ezen kívül személyes és céges iratok egyaránt kellenek majd. Személyesből a személyi igazolvány, cégesből a legtöbb esetben az alapítói okirat. 

Ezen kívül nem árt a jó angol tudás, mert a chat-es felületen is csak angolul lehet kommunikálni az ügyintézővel és az utóbbi időben elterjedt, hogy már az első kapcsolatfelvételt követően telefonon hívnak fel. Persze lehet ragaszkodni az írásos formához is, de van olyan, amikor „out of blue” megcsörren a telefon egy malajziai vagy angol számot kijelezve és a Metától hívnak az épp futó eset miatt. 

Ha nincs hozzáférésed olyan vállalkozáskezelőhöz (Business Manager), aminek van joga elérni az ügyfélszolgálatot, akkor drasztikusan lecsökken az esélye a sikernek. Ebben az esetben vagy egy közvetítőn keresztül vagy egy olyan vállalkozáskezelőbe csatlakozva tudod elindítani az ügyet, aminek van jogosultsága az ügyfélszolgálat elérésére. 

Jó tanács: próbálj meg mindig a lehető legegyszerűbben fogalmazni és koncentrálj a lényegre! Egyszerre maximum egy kérdést tegyél fel és mindig legyél konkrét.

Ha nem jársz sikerrel a visszaszerzést illetően, akkor muszáj lesz létrehoznod egy új oldalt, ha továbbra is jelen akarsz lenni. A régi oldalt, ha a hacker még nem változtatta meg a nevét, vagy nem vonta vissza a közzétételét, akkor sajnos továbbra is látható lesz és a Facebook-ot nem igazán lehet meggyőzni róla, hogy törölje a régit. Fontos, hogy ugyanazon a néven nem hozhatsz létre egy újat.

Törekedj rá, hogy már az elejétől jól legyen felépítve a Facebook üzleti infrastruktúra!

Linkek, ami tájékozódhatsz az alábbi esetekben

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp