Google: Universal Analytics valós idejű mérési hibái nem lesznek kijavítva


3 perc

A Google azt javasolja, hogy várjunk, vagy váltsunk GA4-re.

Mi a probléma lényege?. Sok webhelytulajdonos szereti a valós idejű elemzéseket nézegetni, különösen a Universal Analytics rendszerben, ott láthatják, hogy éppen hányan nézik a weboldalt, melyik országból vagy városból nézik és épp melyik oldalakat böngészik a látogatók. Ezzel szemben a GA4 valós idejű elemzése az elmúlt 30 percet mutatja, míg a Universal Analytics az elmúlt néhány percet. A hónap elején arra lettünk figyelmesek, hogy a Universal Analytics, azaz a Google Analytics 3 valós idejű elemzése leállt vagy késik, hibás adatokat mutat. A Google közleményben megerősítette, hogy fennáll a probléma, de a mérnök csapat nem tudja teljesen megoldani azt és a 2023-as kivezetés miatt már nem is fognak többet tenni ügy érdekében. 

A Google hivatalos állásfoglalása szerint feladták a probléma megoldását. 

Idézzük:

Sok felhasználó jelezte, hogy problémát tapasztalt a valós idejű jelentéskészítéssel a Classic Analytics adathalmaz használatakor. Termékfejlesztési és mérnöki csapatunk alaposan kivizsgálta ezt a problémát, hogy megtalálja a kiváltó okot. Bár némileg tudtak javítani a jelentéseken, nem tudtuk teljesen kiküszöbölni a problémát. Mivel tudjuk, hogy ez a probléma átmeneti, és a Google Analytics 4 (GA4) verzió már továbbfejlesztett valós idejű jelentés készítő funkcióval bír, amelyben már nem tapasztalható ez a gond, már nem törekszünk a probléma megoldására. Javasoljuk, hogy várják ki azt a néhány percet az UA (Google Analytics 3) valós idejű jelentéseiben, hogy megjelenjenek a pontos számok, vagy javasoljuk, hogy fontolja meg a meglévő Universal Analytics mellett a GA4 alkalmazását is.

Tisztában vagyunk vele, hogy ennyi hónapnyi várakozás után elkeserítő lehet ezt hallani, de kérjük, vegye figyelembe, hogy minden lehetőséget kimerítettünk, mielőtt erre a következtetésre jutottunk. Sajnos nem tudunk segíteni a valós idejű infláció/defláció további hibaelhárításában.

Mit tehetünk?

A Google tanácsait követve vagy várunk néhány percet, hogy az UA betöltse a valós adatokat vagy párhuzamosan elkezdjük használni és fokozatosan áttérünk a GA4 rendszerre.

Tudjuk, hogy a 4-es rendszertől sokan fáznak (több okból kifolyólag nekünk sem a kedvencünk), de előbb utóbb muszáj lesz ezt kis bevezetni és kitanulni, mert 2023. nyarától az UA megszűnik. Aki nem vezeti be időben a Google Analytics 4-et, az értékes adatok veszíthet el emiatt. Érdemes legalább 3-6 hónappal az UA tényleges lekapcsolása előtt cselekedni!

Az analytics bekötése nem olyan nehéz feladat. Wordpress és más dobozos rendszerek kínálnak egyszerű bekötést néhány kattintással. Egyedi fejlesztés esetén pedig a fejelsztő biztosan tudni fogja hogyan kösse be a mérőkódot.

A bonyodalom mindig ott kezdőd, ha különböző célokat kell elkezdeni mérni, esetleg a fejlesztő nem ért hozzá vagy nem ad hozzáférést az adott szakembernek, hogy elvégezze a beállításokat. 


Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp