Hogyan kell Facebook Vállalkozáskezelő fiókot (Business Manager) és hirdetési fiókot létrehozni?


4 perc
Figyelem! Az alábbi folyamat bármikor megváltozhat! A Facebook felhasználói felülete bármikor megváltozhat! Nem tudjuk garantálni, hogy amikor ezt olvasod, ugyanúgy néz ki a felület és ugyanúgy kell regisztrálni, ahogyan a cikk írásának pillanatában kellett.

Ha a Facebookon szeretnénk hirdetni, akkor két lehetőségünk van. Használhatjuk a poszt kiemelése (boost post) funkciót, ami kevésbé javasolt. Helyette a sokkal fejlettebb hirdetéskezelő használatát ajánljuk. 

1. lépés

Írd be a böngészőbe: business.facebook.com (vagy kattints rá :))

Ezután ez a képernyő fogad majd (2. lépés). Ha még nincs Vállalkozáskezelő fiókod, akkor a jobb felső sarokban neked csak a regisztráció gomb fog megjelenni. (Hacsak azóta nem változtattak rajta )

2. lépés

Fiók létrehozása. Fontos, hogy Vállalkozáskezelő fiókot csak privát Facebook profillal lehet létrehoz. Tehát, ha hirdetni szeretnél, akkor muszáj, hogy legyen személyes profilod is. 

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozás

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozás

3. lépés

Töltsd ki a regisztrációs folyamatot. Nem bonyolult, minden teljesen egyértelmű.

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozása

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozása

Miután ez megvan, el is készült a fiók és itt találd magad.

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozás

Facebook Vállalkozáskezelő létrehozás

A partnereink és a munkatársaink nevét kitakartuk, neked ez a rész teljesen üres lesz. Bal oldalt találod a menü, az elnevezések mutatják, hogy melyik pont alatt mit tudsz kezelni.

Felhasználók menüpont

Emberek: itt tudod hozzáadni a nálad dolgozó embereket, akiket szeretnéd, ha hozzáférnének a vállalkozáshoz. Mindenkinek külön tudod beállítani a jogait. Ha nem szeretnéd, hogy valaki hozzáférjen a hirdetési fiókhoz, de tudja kezelni az oldalt (posztolni, üzenetekre válaszolni stb.) az is megoldható. Nekünk azért van itt több ember is különböző jogokkal és hozzáférésekkel, mert ők a csapattagok, akik az ügyfeleink fiókjait kezelik. 

Partnerek: ide kerül majd az ügynökség, aki kezeli az oldal vagy hirdetéseket készít. Szintén részletesen állítható milyen jogokat szeretnél nekik adni. 

4. lépés

A Facebook üzleti oldal hozzáadás a Vállalkozáskezelőhöz

Bal oldalt a menüben, az oldalak menüpont alatt kattintsunk a kék, hozzáadás gombra. Három opciót kapunk: oldal megadás, hozzáférés kérése egy oldalhoz, új oldal létrehozása. A másodikat az ügynökségek használják. Ha már van Facebook üzleti oldala a vállalkozásnak, akkor a megadásra kattints és add meg az oldal nevét. Ha az oldalt a saját privát Facebook profilod alatt hoztad létre, akkor nincs további teendőd, az oldal automatikusan megjelenik a Vállalkozáskezelőben. A kép alatti részt átugorhatod.

Facebook Vállalkozáskezelő használata

Facebook Vállalkozáskezelő használata

Amennyiben az üzleti oldalt nem a saját Facebook profilidból hoztad létre: kérd meg azt, aki létrehozta, hogy nyissa meg a Facebook-ot, kattintson az oldalra, keresse meg az üzleti oldal beállításait, azon belül is a „szerepkörök az oldalon” pontot. Itt látni fog egy „az oldal tulajdonjogára vonatkozó kérések” részt. Itt egyszerűen kattintson a jóváhagyás gombra, hogy átadj az oldal tulajdonjogát a Vállalkozáskezelőnek és ezáltal neked. 

5. lépés

A hirdetési fiók létrehozása

Facebook Vállalkozáskezelő használata

Facebook Vállalkozáskezelő használata

A bal oldali menüben keresd meg a hirdetési fiókok pontot és kattints rá. Ezután felül a kék hozzáadás gombra, majd az új hirdetési fiók létrehozása lehetőségre. 

A felugró ablakban:

  • El kell nevezni a fiókot. Praktikusan a vállalkozás neve.
  • Ki kell választani az időzónát. Ez Budapest.
  • Ki kell választani a pénznemet. Ez HUF.
  • Hozzá kell adni egy fizetési módot. Ez lehet bankkártya vagy PayPal számla.

Kész. Most a hirdetési fiók bekerült ebbe a listába, ahol a képen egy csomó piros kitakarást látsz. Nálad ott csak a saját fiókod lesz. Kattints rá, majd a jobb felső sarokban a „Megnyitás a hirdetéskezelőben” gombra. 

Itt bal oldat kattints a 9 pontra (ez a menü), majd keresd meg a „Hirdetési fiók beállításai” pontot. Szinte biztos, hogy nálad nem ott lesz, ahol a képen. A megnyílt menüben görgess lefele, hátha ott van. 

Facebook Vállalkozáskezelő használata

Facebook Vállalkozáskezelő használata

A következő oldalon add meg a vállalkozás adatait, az EU adószámot is beleértve. Az itt megadott adatokra fogja kiállítani a Facebook a számlát a hirdetésekről, mely később költségszámlaként a könyvelőnek átadható. Ehhez, a fizetési opcióknál fontos, hogy céges bankkártyát adjunk meg vagy olyan számlát, ami köthető a vállalkozáshoz. A lap alján kattints a változások mentése gombra.

Gratulálunk! Ezzel el is készültél az alapbeállításokkal. 

A következő részben az alapvető hirdetési kampányokat mutatjuk be és végig megyünk egy egyszerű hirdetés létrehozásának folyamatán is. 


Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp