Upsell, avagy adjunk el többet akkor, amikor a legnagyobb esélyünk van rá!


3 perc

Tippelj, hány százalék a sebáruházak átlagos konverziója!

2,2 %! Igen jól látod, csak kicsivel több, mint 2%. Azaz 100 látogatóból kb 2 fog csak vásárolni. Azt hiszem már ebből tisztán látható miért fontos, a kosárérték növelés az online térben is. Ami még ennél is fontosabb lehet, az a remarketing, erről ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben.  

Tény: a remarketinget a magyar webshopok csupán 21%-a (!) használja! *Költői kérdés: hogyan lehetséges ez???*

A látogatók webáruházba való terelése igen költséges feladat. Ne csak a hirdetéseink költségeit számoljuk ide, hanem az ahhoz szükséges tartalom előállításának díját és a ráfordított munkaórát is. A minőségi és igényes tartalom előállítása gyakran nagyobb költség, mint maga a hirdetés. Tehát, ha sikerült embereket küldened az online boltodba, akkor ott finoman érdemes őket vásárlásra ösztönözni. Elképzelhető, hogy már eleve úgy kattintanak, hogy vásárolni akarnak. Ez az ideális szituáció, ám ilyenkor is lehet növelni a kosárértéket. Ebben az esetben vásárolhat valamilyen kiegészítő termék vagy szolgáltatás ahhoz, amit már a kosarába rakott, esetleg ahhoz kapcsolódó más termék is. Ezt hívják upsellnek. Ha még nem tett semmit a kosarába, csak nézelődik, akkor intelligensen működő bannerekkel és pop-up ajánlatokkal növelheted az esélyét a vásárlásnak. 

Tény: Az egy főre jutó éves online rendelésszám jelenleg 12 online vásárlás/év, az éves átlagos költés pedig megközelíti a 130 ezer forintot.

Mi ennek a módszernek a pszichológiája? Nagyon egyszerű. Gondolj csak bele! Egy érdeklődőnek, vásárlónak akkor lehet a legkönnyebben eladni, amikor készen áll a vásárlásra. Vagyis amikor eldöntötte, hogy pénzt fog költeni. A McDonalds-ban, mi az első kérdés, amikor menüt rendelsz? “Nagy menüben adhatom?” A jobb cipőboltokban, ha a kasszához viszed a kiválasztott cipőt, mi az első kérdés? “Cipőápolót adhatok hozzá?” Na, ezt a modellt kell alkalmaznod ahhoz, hogy növelni tudd a vásárlók kosárértékét. 

Hogyan valósítsd ezt meg online? Mondjuk épp a fizetés előtt felajánlasz neki egy kiegészítő terméket, ahhoz a termékhez, amit a kosárba tett. Vagy valami hasonlót, ami még szerinted tetszhet neki az előző keresései során, esetleg ha még X ezer Ft-ért vásárol, akkor ingyen szállítást. 

Tény: egy felmérésből kiderült, hogy a vásárlások darabszámát az ingyenes szállítás, a kosárértéket pedig az árengedmény növeli a legjobban.

Rengeteg opció van, a lényeg az, hogy tudd, mit akar a vásárló. De nem is muszáj, hogy a kosarába tegyen valamit, elég ha már 30-40 másodperce böngészi a weboldaladat, abból már lehet következtetni arra, hogy valamilyen szinten érdeklődni a termékek iránt. Ilyenkor a korábbi keresései alapján is lehet ajánlatot tenni. FIGYELEM! Nagyon fontos tényező, hogy ne vidd túlzásba ezen ajánlatokat sem, mert egy bizonyos mennyiség után már inkább vásárló riasztó, mintsem kosárérték növelő. Szóval csak csínján! 

Magyar online vásárlási statisztikák

Magyar online vásárlási statisztikák

Az adatokat a GKI Digitál és az Árukereső közös felméréséből merítettük.

Ha jobb konverziós arányokat szeretnél elérni készíts landing oldalakat. Az erről szóló részletes cikkünket ide kattintva tudod elolvasni.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp