B2B Facebook jelenlét és hirdetés. Van értelme? Hirdetés nélkül? Hirdetéssel?


6 perc

B2B vagyis Business to Business, amikor egy cég nem végfelhasználóknak, magánszemélyeknek értékesít terméket vagy szolgáltatást, hanem másik cégnek. Ebben az esetben sokszor iparági és/vagy generációs berögződés, hogy az értékesítés csak és kizárólag „őskori” módszerekkel lehetséges és csípőből elutasítják a modernkori vívmányokat, mint például az online hirdetés. 

Mi ezzel a probléma? Csupán annyi, hogy nem profi vállalkozói hozzáállás és hosszútávon biztos halálra ítéli a céget. 

Gondoljunk bele egy percre: amikor egy cég vásárol egy másik cégtől valamit, akkor nem egy arctalan és megfoghatatlan dolog dönt és fizet, hanem egy (vagy több) EMBER. Pont olyan ember, mint te vagy én. Ezek az emberek is ugyanúgy élik a hétköznapjaikat, mint bárki más. A 99%-uk jelen van legalább egy közösségi média platformon és a nagy részük aktívan használja is azt. Sőt, a Facebook néhány éve felmérte a vezető és döntéshozó munkakörbe dolgozó emberek Facebookozási szokásait és az derült ki, hogy 74% több időt töltenek ott, mint mások. 

Itt véget is érhetne a cikk, mert ebből egyértelműen látszik, hogy van értelme aktivizálni a céges közösségi média oldalakat a B2B szektorban is.

Korábban már írtunk egy rövidebb cikket a B2B marketing témában. Ezt itt tudod elolvasni. Jelen cikk a korábbinak a bővített kiadása.

Mi a legalapvetőbb különbség a B2C-nek és a B2B-nek szóló online hirdetések használata között?

El kell fogadni, hogy a B2B Facebook hirdetés és aktivitás a legritkább esetben fog gyorsan és közvetlenül vevőt hozni. 

Továbbá, amit fontos szem előtt tartani a stratégia kialakításakor és az eredmények értékelésekor: a legtöbb esetben nem egy ember dönt a vásárlásról, vagyis a döntési folyamat hosszabb lesz

Van-e értelme hirdetések nélkül Facebook oldalt üzemeltetni?

Igen, annyi pozitívuma van, hogy van plusz egy felület, ahol a potenciális ügyfelek rátalálhatnak a cégre és információt gyűjthetnek. Azonban számolnod kell azzal, hogy hirdetés nélkül egy újonnan létrehozott Facebook üzleti oldalnak nem sok követője lesz a posztoknak pedig szinte 0 lesz az elérése. Még egy többezer/tízezer követővel rendelkező oldal posztjai az organikus (ingyenes) elérése is alacsony lesz. Emiatt hamar úgy érezheted, hogy feleslegesen teszed bele az időt/energiát/pénzt, hogy posztokat készíts, ha azokat senki nem látja. Teljesen jogos érzés. 

Ha eredmény akarsz elérni, nem tudod elkerülni a fizetett hirdetések használatát. 

De milyen hirdetéseket indíts és milyen minimum költségkerettel számolj?

B2C szektorban a minimum értelmezhető költés a napi 1500 Ft. Ennél kevesebbel nem érdemes nekiállni a Facebook hirdetéseknek. Persze ez iparáganként eltérhet. B2B szektorban valószínűsíthető, hogy magasabb kerettel kell számolnunk. A napi minimum 3500-5000 Ft lesz, melyet több kampányra elosztva lehet jól kihasználni. 

Nézzük a napi 3500 Ft-os példát.

Az első és legalapvetőbb kampánytípus a „márkaismertség”. Ennek az egyetlen célja, hogy minél szélesebb célközönségnek mutassa meg a hirdetésedet a lehető legkedvezőbb áron. Itt nem kell, sőt nem is szabad tűpontosan belőni a célközönséget. Ez a Facebook hirdetések sörétes puskája. Erre különítsünk el napi 1500 Ft-ot és igyekezzünk hatékony weblátogatás CTA-val ellátni a hirdetést. Bár ebből valószínűleg nem sokan fognak a webre kattintani. 

Az első néhány hónapban emellé készíts egy „forgalom” típusú hirdetést is, aminek a célja kifejezetten az, hogy a weboldalra terelje az embereket. Itt lesz fontos szerepe a cikk végén említett Facebook pixelnek, aminek a segítségével hamarosan létre tudsz hozni egy egyéni célközönséget azokból, aki jártak a weboldalon. Így nekik már hatékonyabban tudsz hirdetni. Erre menjen napi 1000 Ft.

Ezt később, amikor már elég ember van a remarketing listán átalakíthatod „érdeklődőkeresés” kampánnyá és gyűjthetsz feliratkozókat, e-mail címeket, telefonszámokat vagy ami neked fontos. Ezek még szintén nem vásárlók, de már nagyon jó kiindulási alap, hogy azzá konvertáld őket. Ezt a hirdetéstípust B2B-ben nem érdemes hideg célközönségre lőni.

A maradék napi 1000 Ft-ot pedig költsd el a posztok hirdetésére, hogy kapjanak elérést és legyen rajtuk megfelelő számú aktivitás. Sokkal jobban mutat egy oldal, ha a posztjainak nem 1-2-3 kedvelése, megosztása van, hanem 10-15-30 vagy még több. 

Ha van külön sales csapat, aki az érdeklődőknek eladja a terméket, akkor egyelőre ennyi elegendő. Viszont, ha nincs vagy van még olyan bevétel, amit vissza lehet forgatni marketingre, akkor meg lehet próbálni -persze ez is iparágfüggő- konverzióra is hirdetni. Ha a cég terméke / szolgáltatása online is megvásárolható, akkor a megfelelően felmelegített célközönségből kikerülhetnek olyan emberek, akik a többedik impulzusra már vásárlókká konvertálódnak. 

Még egy fontos kérdést nem tisztáztunk! A tartalmakat.

Facebook hirdetés nem létezik tartalom nélkül. Ezen ponton pedig kulcsfontosságú, hogy milyen tartalommal promotálod a cégedet. Mondjuk egy kézből felvett, rossz hangminőségű videó vagy béna fotó, esetleg rosszul megszerkesztett kreatív többet árthat, mint amennyit használ. Aki még nem ismeri a terméket / szolgáltatást az ennek a minőségét annak a reklámanyagnak a minőségével fogja azonosítani, amivel először találkozott. Ha ezt az első benyomást elrontod egy ilyen rossz minőségű tartalommal, később már nagyon nehéz lesz meggyőzni az potenciális ügyfelet. 

Ha ezután már elhiszed, hogy van helye a Facebook hirdetéseknek a B2B szektorban, akkor mielőtt belevetnéd magad a sűrűjébe, ne felejtsd el a weboldalra telepíteni a Facebook követőkódját a Facebook pixel-t. Magyarul: Facebook képpont. Ez az az eszköz, amivel pontosan tudod mérni a weboldalon végrehajtott tevékenységet és ha kell, akkor újra tudsz hirdetéseket megjeleníteni a weboldalon már járt embereknek.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp