Facebook "Új oldalélmény". Minden, amit tudni akartál.


4 perc

A Facebook már 1 éve folyamatosan vezeti be az úgynevezett “Új oldalélmény” megjelenítést az üzleti oldalakhoz. Ez több újdonságot is hoz magával. Nézzük, mik ezek. 

A legszembetűnőbb változás, hogy az oldalakat ezentúl úgy tudod kezelni, mintha az Facebook profil lenne. Továbbra is meg tudod nyitni az oldalt a keresőből vagy a bal oldali oszlopból a linkkel, de ebben az esetben csak korlátozottan használható az oldal. Ahhoz, hogy a teljes értékű jogaidat gyakorolni tudd, át kell váltanod a személyes profilodat az oldal profiljára

Ez itt tudod megtenni: asztali környezetben a jobb felső sarokban a profilképedre, majd a fiókokra kattintva. Ha több oldalt kezelsz, akkor egy legördülő listából tudod kiválasztani az oldalt. Ezután egy hasonló felületet fogsz látni, mint a privát profilodnál. Többek között ez is az új oldalélmény funkciója. 

Mostantól követhetsz más oldalakat vagy profilokat vagyis ugyanolyan hírfolyamat (feed-je) lesz az üzleti oldalnak, mint egy privát profilnak. Ezt a hírfolyamot mindenki láthatja, aki teljes körű irányítással rendelkezik az oldalon. 

Ez az újfajta felépítés megváltoztatja az eddigi oldalkezelési szokásokat, ugyani így sokkal könnyebben léphetsz interakcióba a kötőiddel és önálló profilként “megszemélyesítheted” az oldalt. 

Kicsit bosszantó, de ha eddig használtad úgy a Facebookot, hogy a böngésződben több lapon volt megnyitva több különböző oldal a Facebookon, akkor mostantól erre muszáj lesz különböző böngészőket is használnod, mert ha az egyik lapon átváltasz egy új oldalélménnyel üzemelő oldalra, akkor a többi lapon is automatikusan átvált.

Az új oldalélménnyel továbbá az elemzési adatok megjelenése is megújul. 

Aki eddig adminisztrátor volt az oldalon, azok az új oldalélményre váltás után “Facebook-szintű hozzáféréssel” fognak rendelkezni. Ez a jogosultsági szint az alábbiakat biztosítja:

  • Az összes beállítás (pl. oldaladatok) kezelése és módosítása, és az oldal törlése.
  • Jogosultságok kezelése: Facebook-szintű hozzáféréssel teljes körű irányítással, Facebook-szintű hozzáférést vagy feladatszintű hozzáférést adhatsz ki.
  • Bármilyen tartalom (pl. bejegyzések, történetek stb.) létrehozása, kezelése, törlése vagy a hozzá kapcsolódó hozzászólások kezelése. 
  • Az üzenetek megválaszolása az oldal nevében.
  • Hirdetések és az elemzési adatok kezelése, megtekintése. 
  • Instagram-fiók hozzákapcsolása. Az új oldal hozzákapcsolása az Instagram-fiókodhoz a kommunikáció kezeléséhez, a bejegyzések átvételéhez, valamint hirdetések megjelenítéséhez mindkét platformon. Habár a mai napon (2022.10.24.) és már legalább 1 hete ez a funkció nem működik

Még mindig vannak oldalak, amiket lehet lájkolni vagyis kedvelni és lehet követni is

Mi a különbség a kettő között? Ha valaki kedvel, de nem követ egy oldalt, akkor az azt jelenti, hogy nem látja a posztjait a hírfolyamban. Ahhoz, hogy lásd a posztokat követned is kell az oldalt. Az új oldalélménynél viszont a kedvelés eltűnik és helyette marad a követés opció. ELVILEG! Azonban a Facebook-nak van egy másik közleménye is erről, amit itt olvashatsz. Nem szó szerint ezt írták, de ez a lényege:

A kedvelések és a követések száma mostantól az oldal neve alatt látható. A beállított műveletgombtól függően. Ha a „Tetszik” gombot állítod be, akkor a kedvelések száma lesz látható. Ebben az esetbe a követők számát a professzionális irányítópulton tudod megnézni. Ha pedig a „Követem” gombot állítod be, akkor az oldal neve alatt a követők száma jelenik majd meg.

Szóval ez utóbbi opció, hogy beállítsd melyik műveletgomb jelenjen meg az oldalon, még nem igazán működik. Az eddig használt műveletgombok (kapcsolatfelvétel, bolt megtekintése, időpont foglalás stb.) működnek, de azok egy kicsit más célt szolgálnak. 

Látohatod, hogy az új oldalélmények funkció még nem teljesen kiforrott és több helyen bugos is. Ha már megkaptad az újat, akkor ne válts vissza a régire, ha már posztoltál a váltás óta, mert ha visszaváltod a régire, akkor azok a posztok, amit a váltás után publikáltál, elvesznek. 

Mi azt javasoljuk, hogy ne válts át az új oldalélményre, ha nem muszáj, hanem tartsd meg a régi felületet, amíg lehet. 


Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp