Hogyan tedd biztonságossá a Facebook és Instagram profilodat. Lépésről lépésre.


5 perc

Néhány napja sikeresen visszaszereztük Dr. Almási Kitti 150.000 követővel rendelkező Facebook üzleti oldalát, amit 1 hónappal ezelőtt loptak el tőle. Hamarosan közzéteszünk erről egy részletes esettanulmányt is (egy korábbi hasonló ügyről itt olvashatsz), azonban az utóbbi hetekben, hónapokban olyan mértékben megszaporodtak a Facebook és Instagram oldal / profil lopások, hogy úgy gondoltuk nem várhat tovább egy „hogyan tedd biztonságossá a Facebook / Instagram profilodat és melyik e-mail, értesítés átverés és melyik nem” típusú cikk. 

Még több segítségért csatlakozz zárt Facebook csoportunkba.

Hogyan legyen maximálisan biztonságban a Facebook profilod és ezáltal az oldalad is, valamint az Instagram fiókod?


1.

Először is a jelszavad NE egy értelmes szó legyen! A legjobb ha legalább 20 karakter hosszúságú különböző betűkből, számokból és speciális karakterekből álló jelszót választasz. Ezt egyszerűen megteheted ezzel az eszközzel. Megjegyezni szinte lehetetlen, de ez az (egyik) ára, ha biztonságban akarod tudni a profilodat és a hosszú idő alatt kemény munkával felépített oldaladat. Mentsd el, nyomtasd ki. A böngésződ és a telefonod úgyis megtanulja. 

2.

Sehova ne add meg ugyanazt a jelszót, amit már egyszer használtál valahol. Még akkor sem, ha ennyire biztonságos.

3.

Kapcsold be a 2 faktoros azonosítás. Ez már mindenhol elérhető (Facebook, Instagram, G-mail stb.) Add meg a telefonszámodat. Ha olyan eszközről próbálnak bejelentkezni, amit még nem használtál, akkor egy SMS-ben kapott kóddal lehet csak hozzáférni a profilhoz. Ezt az SMS-t pedig te kapod meg. A SMS azonosítás helyett talán még jobb, ha az autentikációs applikációt töltöd le a mobilodra. Ez szintén a 2 faktoros azonosítás beállítás alatt érhető el.

4.

Vizsgáld meg, hogy mely eszközökről vagy bejelentkezve. Javasoljuk, hogy jelentkezz ki az összesről és csak azt az 1-2-3 eszközt lásd ebben a listában, amit napi szinten használsz. 

5.

Nézd meg, hogy milyen weboldalakra, applikációkba vagy bejelentkezve a Facebook fiókoddal. Amelyiket már nem használod azt töröld ki. 

6.

Kérj értesítést az ismeretlen bejelentkezésekről és adj meg olyan biztonsági embert, akiben megbízol.

7.

Ugyanitt találsz egy olyan menüpontot, hogy „E-mailek a Facebook-tól”. Ha kapsz egy email, ami arra bíztat, hogy add meg a jelszavadat, vagy illetéktelen hozzáférést észlelt és kattints a linkre, de nem vagy benne biztos, hogy az tényleg a Facebook-tól jött-e vagy egy adathalász email, amivel valaki el akarja lopni a fiókodat, akkor itt megnézheted, hogy valóban küldtek-e neked ilyen e-mailt a Facebook-tól. 

8.

Persze, ha épp zárolták a fiókot, akkor nem fogsz tudni belépni, hogy ezt ellenőrizd. Erre az esetre összeszedtük a Facebook hiteles e-mail címeit, amiről küldhetnek e-mailt.

  • valami@support.facebook.com
  • noreply@facebookmail.com
  • advertise-noreply@support.facebook.com
  • security@facebookmail.com
  • valami@fb.com


Fontos, hogy a Facebook SOHA nem taggeli be az üzleti oldaladat egy posztba és kér arra, hogy kattints a linkre, mert ha nem, akkor törlik az oldaladat. Mindig nézd meg, hogy ki küldte az értesítést

Így néz ki egy HIVATALOS Facebook biztonsági értesítés:

Hivatalos Facebook értesítés

Hivatalos Facebook értesítés


Ezeket a lépéseket a Facebookon az alábbiak szerint tudod megtalálni és elvégezni. 

Jobb felső sarok, lefelé mutató kis nyíl

Jobb felső sarok, lefelé mutató kis nyíl

Beállítások és adatvédelem

Beállítások és adatvédelem

Biztonság és bejelentkezés

Biztonság és bejelentkezés

2 faktoros azonosítás és egyéb

2 faktoros azonosítás és egyéb

Bejelentkezési helyek

Bejelentkezési helyek

Autentikációs applikáció / Hitelesítő alkalmazás

Autentikációs applikáció / Hitelesítő alkalmazás


Az Instagramon pedig ezeket a lépéseket kövesd


Menj a profilod oldalára, majd a jobb felső sarokban a 3 vízszintes vonalra. Ezután a beállítások, majd a biztonság menüpont. Itt szintén változtass jelszót a fent leírt módon, majd nézd át a bejelentkezéseket és ha bármelyik gyanús, akkor azt léptesd ki!

Ezenkívül itt is kapcsold be a 2 faktoros azonosítást.

Itt találsz egy olyan menüpontot, hogy „E-mailek az Instagramtól”. Ha kapsz egy email, ami arra bíztat, hogy add meg a jelszavadat, vagy illetéktelen hozzáférést észlelt és kattints a linkre, de nem vagy benne biztos, hogy az tényleg az Instagramtól jött-e vagy egy adathalász email, amivel valaki el akarja lopni a fiókodat, akkor itt megnézheted, hogy valóban küldött küldött-e neked ilyen e-mailt az Instagram. 

Persze, ha épp zárolták a fiókot, akkor nem fogsz tudni belépni, hogy ezt ellenőrizd. Erre az esetre összeszedtük az Instagram hiteles e-mail címeit, amiről küldhetnek e-mailt.

  • security@mail.instagram.com
  • support@instagram.com

Az Instagram SOHA NEM KÜLD DM-et az appon belül!

Mindezek mellett, ha üzleti szinten használod a Facebook-ot és / vagy az Instagramot, akkor a legjobb ha létrehozol egy BM-et vagyis Business Managert (Vállalkozáskezelőt) és ehhez társítod a Facebook üzleti oldaladat és az Instagramodat. Amíg a Facebook üzleti oldal nem kerül be egy ilyen BM-be, addig tulajdonképpen nincs tulajdonosa csak adminja, a kettő pedig nem ugyanaz. 

Az újonnan létrehozott oldalakhoz a Facebook már a tudtod nélkül létrehoz egy BM-et és az lesz az oldal tulajdonosa. Azonban a régebbi oldalaknál ez még nem így van

Ez egyel magasabb biztonsági szintet jelent. Ha az oldalnak van tulajdonosa, ami egy BM, akkor azt csak a BM adminjának a jóváhagyásával lehet onnan eltávolítani.

A Facebook Vállalkozáskezelő létrehozásának részletes leírását itt találod meg.

Ne felejtsd el biztonságossá tenni az e-mail fiókodat is és minden egyéb platformot, amihez online hozzáférsz!

Facebook-kal kapcsolatos egyéb kérdéseket feltehetsz nekünk zárt Facebook csoportunkban.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp