Lerántjuk a leplet: így törik fel a profilodat észrevétlenül


4 perc

Arról már sokat írtunk a SocialWings blogon, hogy rendszeresen vannak Facebook fiók feltörések, aminek következtében ellopnak üzleti fiókokat, pénzt költenek szabályellenes hirdetésekre a feltöltés hirdetési fiók bankkártyájával, stb. Arról is írtunk már, hogy hogyan szereztünk vissza feltörés után ellopott Facebook oldalakat. De arról még soha nem írtunk hogyan törik fel a fiókokat és hogyan játszák ki a kétfaktoros azonosítást. Most ez az idő is eljött. 

A cikk megírásához Idris Awad  etikus hacker segítségét kértük. 

Észrevehető, hogy a fiókok feltörésének a mennyisége az évek folyamán hullámzó. Vannak nagy rohamok és csendesebb időszakok is. Most épp megint egy hullám tetején vagyunk és egyre többen jelentkeznek azzal a problémával, hogy valakinek sikerült bejutnia a fiókba pedig  generált jelszó volt, ami legalább 15 karakter hosszú, nem volt használva máshol, be volt kapcsolva a kétfaktoros azonosítás és a lehető legalaposabban védve volt a fiók. Valakinek, valahogyan mégis sikerült bejutnia és ellopni a céges objektumokat úgy, hogy a rendszer még csak értesítést sem küldött arról, hogy egy idegen eszköz egy idegen helyről próbál belépni a fiókba. 

Azt a fajta fiókfeltörést hagyjuk, ahol nincs kétfaktoros azonosítás és a jelszó a felhasználó vezetékneve + a születési éve. Lássuk most a komolyan védett fiókok feltörésének módszerét.

Hogyan loptak adatot korábban?

A spammerek korábban azért folytattak adathalászatot, hogy megszerezzék az emberek adatait. Például jelszavakat, ATM PIN-kódot, kártya-adatokat, e-mail-hozzáférést, stb. 

Csakhogy ez a dolog már a múlté, mert a bankok növelik a bejelentkezési biztonságot, és bár a spammerek OTP-botokat* használnak, a gyakorlatban az emberek túlnyomó része már tisztában van azzal, hogy senkinek sem szabad kiadni az egyszer használatos jelszavakat.  

*Azokat a robotokat, amelyek lehetővé teszik a támadók számára, hogy emberi beavatkozás nélkül nyerjenek ki egyszeri jelszavakat a fogyasztóktól, OTP-botoknak nevezik. A támadók ezekkel a programozott robotokkal hívják fel a gyanútlan fogyasztókat, és ráveszik őket, hogy közöljék kétfaktoros hitelesítési kódjaikat. Ezután ezekkel a kódokkal hitelesítik és végrehajtják a feltört fiókokból származó jogosulatlan tranzakciókat.

Adatlopás észrevétlenül napjainkban

A bűnözők manapság már a botnet** használnak. Azt szinte mindenki tudja, hogy ha egy tört programot telepít a gépére, akkor megvan az esély arra, hogy a számítógépe vírusos legyen. A botnet azonban nem egyenlő a klasszikus számítógépes vírusokkal! Éppen ezért, amikor valaki például torrentről letöltött programot telepít és azt tapasztalja, hogy a gépének nincs semmi baj, azt gondolja, hogy minden rendben. Pedig nincs! A botnet ugyanis nem okoz működési zavarokat, de észrevétlenül lop és továbbít bizalmas adatokat

**A robothálózat (továbbiakban botnet) egy fertőzött informatikai eszközökből álló hálózat, amelyet a botnet gazdája többféle károkozásra is alkalmazhat. A fertőzött munkaállomások felhasználásának célja főképp kéretlen levelek kiküldése, szolgáltatás megtagadást okozó támadások (Denial-of-Service ─ DoS) indítása, vagy éppen szenzitív (például banki) adatok eltulajdonítása.

Magyarzat a kétfaktoros azonosítás kijátszása

A botnet által szereznek meg naplózott adatokat. Vagyis olyan cookie-kat, amelyek segítségével át tudják verni a rendszereket úgy, hogy azok azt gondolják, hogy egy Távol-Keleten vagy a világ bármely pontján használt számítógép ugyanaz a gép, ugyanazon a helyen, amit és ahol korábban a feltörni kívánt account valódi tulajdonosa használt. 

A hacker így megszerzi az áldozat összes webhelyéhez tartozó jelszavakat, a rendszeradatait, a képernyőméretét, felhasználókat, hozzáfér az IP-címéhez, a számítógépes fájljaihoz és még sok egyébhez. A cookie-k segítségével pedig elhiteti a rendszerrel, hogy nem idegen eszközről akar belépni a fiókba

Tanulság

Ne használj feltört szoftvereket, ne tölts le gyanús forrásból származó fájlokat, ne látogass potenciálisan fertőzött weboldalakat és továbbra is használd a kétfaktoros azonosítást.

Ha üzleti Facebook oldalad van mindenképp menj végig ezeken a lépéseken és kapcsold hozzá egy Vállalkozáskezelőhöz (Business Manager). Ha nem tudod hogyan kell létrehozni Facebook Vállalkozáskezelőt, akkor itt ezt is elolvashatod lépésről-lépésre.

A cikkhez a szakértői segítséget köszönjük Idris Awad  etikus hackernek!


Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp