Hihetetlen, hogy az emberek 80%-a még mindig nem tudja! És ez nem clickbait!


5 perc

Már két évvel ezelőtt is úgy éreztük, hogy már az unalomig ismételgettük, hogy hova nem szabad kattintani, melyik üzenet és e-mail adathalászat és melyik valid, hogyan védjük meg és tartsuk biztonságban a vért izzadva, pénzt és időt nem sajnálva felépített social média profilt vagy Meta hirdetési fiókot, amiből egyébként a cégek, vállalkozók és tartalomgyártók 90%-a nemcsak, hogy pénzt keres, de sokaknak a teljes megélhetése vagy cégek esetén a bevételük nagy része innen származik. 

Miután 2021-ben Dr. Almási Kitti 150.000 követővel rendelkező ellopott Facebook oldalát és a WMN Magazin 70.000 követős Instagram profilját sikerült visszaszereznünk, csak úgy ömlöttek a hasonló problémából fakadó megkeresések a céghez. 

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a felhasználók ezirányú ismeretei finoman szólva is rosszak. Épp emiatt egy tucat olyan blogbejegyzést tettünk közzé, amik más és más oldalról közelítik meg ezt a problémát, konkrét esetleírást tartalmaznak, edukálnak, lépésről lépésre megmutatják milyen alapbeállításokat kell elvégezni egy biztonságos profilhoz. Volt erről podcast, interjút Mátéval a Telexen, több írásunk megjelent róla más online magazinban is, és szemmel látható összeget költöttünk arra, hogy ezeket az írásos anyagokat terjesszük az interneten, hogy minél több emberhez eljussanak. 

Ennek ellenére a segítségkérések intenzitása azóta sem csökkent, továbbra is heti több ugyanilyen megkeresés fut be a SocialWings-hez. Egy zárt csoportunk is van Facebookon, aminek az eredeti célja a hirdetésekkel kapcsolatos problémák megvitatása és tapasztalatmegosztás, de ezt a felületet is elárasztották a feltörésekkel kapcsolatos posztok. 

Mi boldogan segítenénk mindenkinek, ahogyan ezt korábban is tettük. VISZONT az elmúlt bő egy évben a Meta sok változáson ment keresztül, ami kihatott az ügyfélszolgálatra is és az a módszer, amivel a fent említett oldalakon kívül szerencsére még több tucatot sikerült visszaszerezni, MÁR NEM MŰKÖDIK!

Tudjuk, hogy ezt elképesztően nehéz elhinni és megérteni, de ez az igazság! Nem kiszúrásból utasítjuk el 99%-ban minden ilyen megkeresést, hanem azért, mert az esetek 99%-ban egyszerűen nincs rá megoldás! A Meta tesz rá, hogy elveszítetted az oldaladat. Nem érdekli, hogy mennyi pénzt költöttél hirdetésre. Nem érdekli, hogy a te e-mail címed vagy telefonszámod szerepel az ellopott oldal névjegyében. És nem érdekli őket semmilyen olyan „bizonyíték”, ami alapján a jogos tulajdonos szerint egyértelmű kéne, hogy legyen az ügy és vissza kéne, hogy adják az oldalt. Sőt, ha beletörődsz és csinálsz egy új oldalt, akkor az sem érdekli őket, hogy van egy másik ugyanilyen oldal (amit elveszítettél), nem fogják törölni. 

Pontosítás: a Metaban megvan a nyitottság, hogy segítsenek visszaszerezni az oldalad felett az irányítást, mindössze annyi a bökkenő, hogy a bizonyítási eljárás annyira hosszadalmas és bonyolult, hogy csak nagyon kevesen állnak neki és még ennél is kevesebben járnak sikerrel. Régen ez a folyam fényévekkel egyszerűbb volt és el lehetett járni más nevében egy meghatalmazással. Ma már ezt sem fogadják el.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy mostantól nem az eső után köpönyeg elvet követjük, hanem megpróbáljuk megelőzni ezeket az eseteket. Nemrég kialakítottunk egy új szolgáltatást, aminek keretein belül az ügyfélnek minden profilját és fiókját maximális biztonságba helyezzük. A folyamat alatt elmagyarázzuk, hogy mi és miért történik, szemléletesen megmutatjuk, hogy mikor gyanakodj adathalászatra és mikor valid egy üzenet, amire tényleg rá szabad kattintani, valamint létrehozunk olyan biztonsági mentést, aminek a segítségével egy tiltást vagy lopást követően gyorsan, olcsón és egyszerűen tudsz felépíteni egy új profilt. 

A „user error” viszont sajnos mindig benne van a pakliban. Hiába mutatunk meg mindent és állítunk maximális biztonságra, ha ennek ellenére egy olyan linkre kattintasz, ahol ellopják az adataidat, akkor az egészet megette a fene. 

Fontos elmondanunk azt is, hogy ez a szolgáltatás nem magánszemélyeknek szól! Privát felhasználóknak a Meta még kevesebb (szinte semmi) támogatást nyújt, mint az üzleti felhasználóknak. Igaz, hogy már Magyarországon is elérhető a kék pipa előfizetés, amivel Verified user lehetsz és kapsz hozzáférést az ügyfélszolgálathoz, de itt csak egyszerűbb dolgokban tudnak segíteni. Illetve, ha feltörik a profilodat és nem tudsz bejelentkezni, akkor ugyanúgy nem éred el az ügyfélszolgálatot, mintha elő sem lennél fizetve. Szóval eléggé róka fogta csuka helyzet ez ilyenkor. 

Alább megtalálod az összes ebben a témában releváns, hasznos és fontos információkat tartalmazó blogcikket, amiket az utóbbi években írtunk. 

Tartalomgyártó védelmi csomag szolgáltatás

Így akarják ellopni az adataidat

Hogyan tedd biztonságossá a profiljaidat

Facebook objektumok biztonságba helyezése

Meta (Facebook) ügyfélszolgálat elérése

Fontos tennivaló, ha üzleti Facebook oldalad van

Így törik fel a profilodat észrevétlenül

Összefoglaló az ellopott Facebook oldalakról

Ha pedig PPC hirdetésekkel vagy általános online marketing szolgáltatással kapcsolatban szeretnél velünk beszélünk, akkor használd az egyszerű és gyors ajánlatkérő űrlapunkat.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp