Vizsgálat indul a Temu és a Shein ellen


2 perc

Az Európai Bizottság felkérte a két kínai kereskedő óriást, a Temut és a Sheint, hogy számoljanak be arról, mily módon tesznek eleget a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) által előírt kötelességeiknek.

Korábbi cikkünkben már írtunk a „Temu jellenségről” és hogy hogyan tudnak védekezni a helyi kereskedők a nagy kínai webáruházak ellen. Az se újdonság, hogy a semmiből felbukkanó nagy kereskedők átláthatósága hagynak kívánnivalót maguk után. Ez most sincs máshogy.

Egy fogyasztói szervezet által benyújtott panasz adta az alapját a tervezett vizsgálatoknak. A Bizottság szeretné egyértelműen látni, hogy a kereskedők mennyire transzparensek a felhasználók felé és etikailag helytállóak-e az üzleti-, és működési politikájuk. A vizsgálat olyan területekre terjed ki, mint az illegális termékek jelentése, online felületek megtévesztő és manipulatív természete, kiskorúak védelme, ajánló rendszer átláthatósága, kereskedők lekövethetősége, valamint a jogszabályoknak való megfelelés a tervezési folyamat elejétől kezdve.

A június 28-án benyújtott kérvényre július 12-ig volt lehetősége reagálni a kínai vállalatoknak. Még nem tudni, hogy érkezett-e válasz tőlük, és ha igen, az megfelelt-e a Bizottság által előírt jogszabályoknak, azonban a Bizottságnak módjában áll hiányos, téves vagy megtévesztő információk esetén bírságot kiszabni. Amennyiben nem érkezik válasz, periodikus büntetéseket is elrendelhet a Bizottság.

Mivel ezek az oldalak több, mint 45 millió felhasználóval rendelkeznek, A Bizottság VLOP (Very large online platforms) kategóriában tartja őket számon, melynek következtében alárendeltek vizsgálatoknak és felügyeletnek.

A Temu és a Shein négy hónapot kap arra, hogy eleget tegyen a DSA jogszabályoknak. Ez nem az első és várhatóan nem is az utolsó alkalom, hogy nagy por kavarodik a kínai vállalatok közül, ami kihatással van az itthoni kis-, és középvállalkozásokra is, akiknek érdemes felkészülni minden eshetőségre.


Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp