Letiltott hirdetési fiók és egyéb problémák a Facebook-kal


7 perc

Aki üzleti szinten használja a Facebook-ot előbb utóbb találkozni fog valamilyen problémával, buggal. Ez a cikk most nem a személyes fiókkal kapcsolatos gondokról szól, amikor valaki feltöri a fiókodat vagy vélt vagy valós szabálysértés miatt letiltja azt a Facebook.

Ha problémád akad a Facebook-kal

Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz és segítünk

Tanácsok, a Facebook üzleti használatához

Használj erős jelszót! A legjobb, ha nem egy értelmes szót használsz. Legyen legalább 10 karakter hosszúságú, tartalmazzon speciális karaktereket és olyan legyen, amit sehol máshol nem adtál még meg. Ilyeneket egyszerűen egy jelszógenerálóval tudsz létrehozni. Ide kattintva találsz egyet
Kapcsold be a 2 faktoros hitelesítést. Beállítások -» Biztonság -» 2 Faktoros hitelesítés. Így, ha valaki meg is szerzi a jelszavadat, nem fog tudni belépni idegen eszközről és te is értesítést kapsz róla, hogy valaki megpróbált bejelentkezni.
Hozz létre egy biztonsági személyes profilt, amit semmi másra nem használsz és sehol nem regisztrálod, csak a céges Facebook oldalakat és vállalkozáskezelőt rendeled hozzá. 

Letiltott Facebook hirdetési fiók / vállalkozáskezelő 

Először is: miért tiltja le a Facebook az egyes profilokat, fiókokat? Általában két okból fordul elő.

  1. Véletlenül, az algoritmus túlzott érzékenysége miatt
  2. A hirdetési szabályzat megszegése miatt.

Ha előbbi történik, az esetek nagy részében akkor is azt az információt kapjuk automatikusan, hogy megszegtük a hirdetési szabályzatot. 

Mit tehetsz, ha tiltást kaptál?

Várhatsz és reménykedhetsz, hogy észlelik az esetleges hibát és feloldják a tiltást. 

Vagy elébe mehetsz a dolognak és jelezheted a supportnak, hogy mi történt és kérheted a segítségüket. A Facebook-nak van egy olyan chat felülete, ahol az üzleti felhasználók beszélhetnek a támogatási központtal és kérhetnek közvetlen segítséget. Ezt az opciót igyekeznek elrejteni minél jobban, hogy minél kevesebben találják meg, hiszen így is elképesztő a leterheltsége. Ha ide kattintasz, akkor eljutsz arra az oldalra, ahol ez a chat funkció elindítható, a cikk írásának pillanatában. (Ám ez az URL lehet, hogy rövidesen megváltozik.) Az indításhoz meg kell adni néhány adatot és a szóba forgó hirdetési fiók azonosítószámát.

Figyelem!

Érdemes nagyon udvariasan és higgadtan beszélni az ügyfélszolgálattal, hiszen ők is emberek és nagyon könnyen meg tudják nehezíteni a dolgunkat. 

Ne felejtsd el, hogy a Facebook egy nemzetközi cég és az ügyfélszolgálat nyelve az angol! Így magyarul ne is próbálkozz segítségkéréssel.

Vannak olyan magasabb szintű problémák, amiket az ügyfélszolgálat sem tud megoldani. Ilyen esetben továbbítják azt egy „International Team”-nek, kapsz egy ügyszámot, majd néhány napon -rosszabb esetben néhány héten- belül jeleznek. Ha mégsem, akkor az adott ügyszámmal tudsz nyitni egy új chat ablakot és nyomon követheted a kérésedet.

Milyen egyéb problémák fordulhatnak elő a Facebook rendszerében, ha üzleti célra használod azt? A teljesség igénye nélkül! 

Hibás számlázás

Előfordul, hogy néhány nullával több kerül a hirdetési fiókot aktuális költési rubrikájába. Ne ijedj meg, hamarosan javítják! Nem fognak annyit levonni!

Hirdetés létrehozás hiba

Gyakran előfordul, hogy nem tudsz hirdetést létrehozni, mert hibát ír a rendszer, esetleg olyan anomália áll fenn, ami teljesen logikátlan. Például: Megtörtént eset. „Hibaüzenet: Ezt a kampányt nem lehet létrehozni CTA nélkül. Ehhez a kampányhoz nem adhatsz hozzá CTA-t, mert nem támogatott a kampányban.” Nos rendben, ilyen esetben kár a supportot zaklatni, valószínű átmeneti bug, hamarosan javítják. Addig igyál meg egy kávét vagy meditálj egyet 

Bankkártya hozzáadás hiba

Előfordul, hogy támogatott bankkártyát nem tudsz hozzáadni. Valószínűleg szintén átmenti hiba. Mit tehetsz? Vársz. Törlöd a cache-t. Megpróbáld inkognitó böngészőben. Reset-eled a hirdetési fiókot. 

Üzleti oldal értékelések hiba

Szinte minden Facebook üzleti oldalnál gond az értékelések hibás megjelenítése. Már olyat is láttam, ahol mínusz előjelet kapott az oldal értékelése, pedig volt vagy 30 pozitív értékelésük. Alapvetően addig meg sem jelennek az értékelések és a csillagok amíg nincs „elegendő számú értékelés”. Hogy mi számít „elegendő számúnak” a Facebook szemében azt nem tudjuk, mert nem mondják meg. Csak gyűjtsd őket aztán majd egyszer csak örülj, ha megjelennek. Ha ennek fejében még jól is jeleníti meg, akkor pedig járj örömtáncot!

Hozzáférés kérése hiba

Amikor elkezdünk -vagyis elkezdenénk- dolgozni egy új ügyféllel és hozzáférést kérünk a vállalkozáskezelőhöz, üzleti oldalhoz, de azt nem sikerül teljesíteni az meglehetősen bosszantó dolog. Egyrészt azért, mert áll a munka, másrészt azért, mert nehéz elmagyarázni az ügyfélnek, hogy nem mi vagyunk a suták, csak a Facebook sokszor -nagyon sokszor- nem úgy működik, ahogy kellene neki. 

Elutasított hirdetés / Elutasított termék

Mind a hirdetéseket, mind a feltöltött és/vagy szinkronizált termékeket algoritmus ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az irányelveknek. Gyakran azonban rosszul érzékeli a szövegezést vagy a hozzá tartozó képet és ezért letiltja, mert mondjuk azt látja, hogy a gyurma, amit gyerekeknek árulsz valójában gyógyszer vagy orvosi eszköz. Ilyen esetben lehetőségünk van újra ellenőrzést kérvényezni, amikor -ha szerencsénk van- egy élő ember nézi meg és hagyja jóvá a hirdetést / terméket. 

FIGYELEM! Az újra ellenőrzés funkciót csak akkor használd, ha biztos vagy benne, hogy nem ütközik szabályba a szóban forgó tétel! Ha másodszor és harmadszor is elutasították, akkor nem érdemes többször próbálkozni, mert megtörténhet, hogy emiatt letiltják a teljes fiókot. Ez esetben inkább fordulj az ügyfélszolgálathoz vagy nézd át újra a szabályzatot.  

Időzített posztok hiba

Amikor előre időzítesz posztokat elfordulhat, hogy nem engedi időzíteni őket, vagy ha mégis, akkor hiába frissíted az oldalt, nem látod az időzített posztokat. Szintén egy átmeneti bug szokott lenni, amit rövid időn belül megoldanak. 

Posztok átvétele az Instagramra hiba

A már időzített posztokat lehetőségünk van 2 kattintással megosztani vagy időzíteni az Instagramra is. Van, amikor ez a funkció nem működik. Bug. Majd megoldódik, nem tudsz mit tenni.

Videók időzítése hiba

Már jó pár hónapja, ha videós tartalmat akarsz időzíteni, akkor nem a bejegyzés létrehozása gombbal kell kezdeni a folyamatot, mert hiába hozod létre a posztot és időzíted be, amint rányomsz a gombra eltűnik. A videó hozzáadása gombbal indulj el, majd ennek a végén időzítsd a posztot. Lehet, hogy hamarosan ez is javításra kerül, de már hónapok óta ilyen. 

Összefoglalva

A Facebook-kal sok fejfájás van és még több bosszankodás, ha az ember nem tudja hol, miben keresse a hibát és hogyan hárítsa el azt. Sokszor variálnak szinte mindennek a módján és elérésén. Mindezekkel együtt még mindig egy jó hirdetési és kommunikációs felület, ami az online megjelenés szempontjából egyelőre teljességgel megkerülhetetlen. 

Ha problémád akad a Facebook-kal

Csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz és segítünk

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp