Mindent a Facebook csoportok újdonságairól 2022-ben


6 perc

Az új funkciók célja a csoport-elköteleződés magasabb szintre emelése.

A Facebook új egyéni szín- és bejegyzésháttér-beállításokat ad a csoportokhoz, valamint speciális betűstílusokat is elérhetővé tett a csoport adminok számára.

Ezen túlmenően az adminisztrátorok mostantól kiválaszthatják azokat az emoji alapbeállításokat is, amelyekkel a felhasználók válaszolnak a csoportjukban. Ez önmagában nem korlátozza az emoji használatát, de lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy bizonyos a csoportjukhoz kapcsolódó emoji-képekre összpontosítsanak.

Az adminok emellett funkciókészleteket is használhatnak a bejegyzésformátumok és jelvények előre beállított gyűjteményeinek kiválasztásához, a Facebook pedig egy automatikus üdvözlő üzenet opciót is hozzáad ehhez, amely lehetővé teszi a csoport adminok számára, hogy felvázolják a legfontosabb szabályokat és irányelveket az új tagok számára.

A Facebook 500-ra emeli az üdvözlő bejegyzések megjelölési (taggelési) határát is, hogy az adminisztrátorok egyszerre több újonnan érkezővel léphessenek kapcsolatba.

Ami a közösségen belüli elkötelezettséget illeti, a Facebook hivatalosan is bejelentette új közösségi díjait, amelyek lehetővé teszik a csoport tagjai számára, hogy „Insightful” (éleslátó), „Lifting” (felemelő) vagy „Fun” (szórakoztató) jelzéseket rendeljenek hozzá a csoporton belül azokhoz a bejegyzésekhez és megjegyzésekhez, amelyeket értékesnek találnak.

A Facebook szerint:

„Ezek a díjak ösztönzik az elköteleződést, láthatóbbá teszik a tartalmat a tagok számára, és segítenek abban, hogy a lehető legérzékletesebben mutassuk be a csoport tartalmát.”

A díjak tehát nem csupán az elköteleződésre buzdítanak, hanem láthatóbbá teszik az egyes bejegyzéseket/hozzászólásokat, aminek köszönhetően prioritást élveznek a legrelevánsabb beszélgetések és válaszok, s a szóban forgó hozzájárulások kiemelésével javul az interakció.

Egyes csoportok az elmúlt néhány hónapban láthatták a Community Awards (közösségi díjak) felugró ablakát, de a Facebook ezt most mindenkire kiterjeszti, mellyel egy újabb megfontolandó elköteleződési lehetőséget kínál fel. És annak köszönhetően, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a legjobb tartalomra, a csoportos elkötelezettség új modelljét teremthetjük meg, ami a legjobb közreműködőket folyamatos posztolásra ösztönözheti

A Facebook egy új alcsoport-lehetőséget is tesztel a csoportokon belül, amely lehetővé teszi az adminok számára, hogy a csoportos megbeszélések elemeit célzott alkategóriákba sorolják.

Így minden felhasználó könnyebben megtalálhatja a számára legrelevánsabb beszélgetéseket – tehát ha valaki például kártyagyűjtéssel foglalkozik, a csoportot Sportkártya, Pokémon-kárty, MTG-kártya stb. alcsoportokra oszthatják fel.

Felmerülhet persze, hogy az adminnak az új alcsoport hozzáadása helyett, inkább egy új, elkötelezettebb platformot kellene indítania minden szegmens számára, csakhogy az is előnyös, ha az ember egy szélesebb közösség tagja, mert így az egyes alcsoportok továbbra is interakcióban maradnak egymással.

Érdekes módon az adminisztrátorok az alcsoportjaikat külön fizetős elemként is létrehozhatják.

További új elköteleződési elem a közösségi csevegés, amely mind a Facebookra, mind a Messengerre érkezik, s azonnali, interaktív csatlakozási lehetőséget biztosítva csoportokban, az ismétlődő események pedig a rendszeres találkozásokat és a hangos, videós vagy szövegeses beszélgetéseket is megkönnyítik, a csoportokban. 

A hosszabb formátumú bejegyzésekhez megjelent új „Oszlopok” opció a szintén további kapcsolódási szempontot jelent.

A Facebook egy olyan új lehetőséget is hozzáad az adminok számára, hogy rögzítsék az egész csoportot célzó bejelentéseket, és kiválaszthassák, milyen sorrendben jelenjenek meg a csoport tetején lévő új „Kiemelt” részben, míg a „Közösségi csevegés” megkönnyíti az adminisztrátorok és a moderátorok közötti jobb koordinációt

További érdekesség:

„Annak érdekében, hogy csoportjait elérhetőbbé tegyük a tágabb közösség tagjai számára, teszteljük azt a lehetőséget, hogy az adminisztrátorok kiterjeszthessék a közösségi hozzáférést a Facebook-fiókkal nem rendelkezőkre is, lehetővé téve számukra, hogy egyetlen csoportban vegyenek részt."

Nem Facebook felhasználók is jelen lehetnek tehát a Facebookon. Amellett, hogy a Work-fiókok hozzáadásával, amelyek nem írják elő kötelezően a személyes profil használatát, érdekes látni, hogy a Facebook csak egy kicsit enyhít ezen a követelményen, ugyanakkor érdekes lesz megfigyelni, hogy ennek lesz-e valamilyen hirdetéscélzási következménye.

Végül a Facebook egy új, kombinált csoport- és oldal-élményt is kialakít, amely lehetővé teszi mind a két platform vezetőjének, hogy egyesítsék törekvéseiket.

„Ez az új élmény lehetővé teszi a Facebook-csoportok adminisztrátorai számára, hogy hivatalos hangot használhassanak a közösségükkel való interakció során. A Facebook-oldalak adminisztrátorai számára pedig abban segít az új élmény, hogy egy olyan közösséget építsenek egyetlen helyen, ahol a tagok aktívan részt vehetnek és elkötelezhetik magukat. Az oldalak adminisztrátorai a Csoportok jelenleg elérhető moderációs eszközeit is használhatják. Ezt az új élményt a következő év elején tesztelik, mielőtt szélesebb körben is elérhetővé teszik.”

A csoportok továbbra is a Facebook sikerének kritikus elemei – valójában valószínűleg ez az egyik legfontosabb dolog, ami miatt sok felhasználó visszatér, különös tekintettel a közelmúltbeli vizsgálati eredményekre, amelyek azt mutatják, hogy a Facebook-elköteleződés sok szempontból visszaesett az elmúlt néhány évben. 

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója az alábbiakat mondta a metaverzumról a közösségi csúcstalálkozón tartott beszéde során:

A Facebookon lévő csoportok és közösségek fontos részei lesznek a metaverzum jövőképének. Semmi sem jobb az együttlétnél. De ha nem lehetünk személyesen együtt, a metaverzum segít abban, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a személyes kapcsolat érzéséhez. Arra összpontosítunk tehát, hogy hidakat építsünk a 2D-s képernyőkön lévő alkalmazásainkból a magával ragadóbb virtuális élményekb felé. A Facebook és a csoportjaink központi szerepet játszanak majd ebben.

Lehet, hogy a Mata már a jövőbe tekint, de meg kell őriznie a meglévő közösségek kötelékeit, hogy a lehető legjobban meg tudja valósítania jövőképét.

A csoportok továbbra is központi szerepet játszanak ebben, és ezek az új eszközök több lehetőséget kínálnak ezen a területen.  

Forrás: Social Media Today

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp