Néhány jótanács weboldal készítés előtt!


3 perc

Megvan az a mondás, ami úgy hangzik, hogy: „túl szép, hogy igaz legyen” ?!

Ez általában pont így van a weboldalaknál is. Ha túl kedvezőnek tűnő webfejlesztési ajánlatot kapsz, annak sokszor az az ára, hogy később többször annyit kell rákölteni, hogy használható legyen. Mindig hallunk és látunk rémtörténeteket, ahol például eltűnt a fejlesztő. Ez például akkor fordulhat elő, ha a szomszédod vagy a barátod haverja az a guru, aki nagyon ért a weboldalakhoz és 50.000 forintért készít neked egyet. Lehet ennyiért weboldalt csinálni, csak 99%, hogy használhatatlan lesz. Az alábbiakban összeszedtünk néhány jó tanácsot, arra az esetre, ha szeretnél saját weboldalt készíttetni, de laikusként fogalmad sincs, hogy mikre érdemes odafigyelni. 

Kezdjük azzal, hogy keress egy megbízható fejlesztőt, aki nem a szomszédod barátjának a kisöccse. Legyen egy hivatalos formában működő cég, akivel szerződést tudsz kötni! Így máris leredukáltad az esélyét annak, hogy a fejlesztő eltűnjön a ködben és Te soha többet ne férhess hozzá a weboldaladhoz. 

Ha már szerződés, akkor alaposan olvassuk át, hogy tudjuk, a fejlesztési díj pontosan mit tartalmaz és mit nem! 

Felsorolás szerűen a fontosabb tényezők

• Megfelelő sebesség

• Mobilbarát felület

• Reszponzivitás 

• Biztonság

• SSL

• Admin felület

Ezeknek a jelentőségét egy következő posztban részletesebben kitárgyaljuk. 

Szintén nagyon fontos, hogy a megvásárolt domain minden esetben a Te tulajdonodban legyen! Vagyis mielőtt a fejlesztés megkezdődik -ha nem ajánlják fel maguktól (bár ez nem egy jó jel)- kérd meg a fejlesztőket, hogy segítsenek neked a domain megvásárlásában, hogy az a Te vagy a vállalkozásod neveden lehessen. Ez többek között azért fontos, mert olyat is hallottunk már, hogy a két fél között megromlott a viszony, a domain a fejlesztő nevén volt és hát érdekes módon a weboldal tulajdonosa soha többet nem fért hozzá. 

Kérj garanciát! Ez praktikusan úgy néz ki, hogy a szerződésbe belefoglaljátok, hogy a fejlesztő mire és meddig vállal garanciát. 

Ne fizess előre! Legalábbis a teljes összeget soha! Ha valaki előleget kér tőled 20-25%-ot az teljesen normális, de a fennmaradó összeget csak akkor fizesd ki, ha megkaptad a hozzáférési adatokat és a weboldal a vállaltaknak megfelelően, élesben is működik. Nagyobb projektek esetében ezt fejlesztési fázisokra szokás bontani és egy-egy fázis elkészültekor kerül kiállításra egy-egy számla.

Kérdezz rá a havi költségekre! A weboldal üzemeltetésének és karbantartásának lehet egy fix havidíja. 

Kérdezz rá a további fejlesztésekre költségeire és lehetőségeire, ha esetleg a jövőben szeretnél egy plusz funkciót vagy aloldalt, akkor jó, ha ezeket előre tudod. 

A szerződésbe, jó ha írtok határidőket. Ez szokott lenni egy másik sarkalatos pont, hogy mikorra is készül el pontosan egy oldal. Mi ezt úgy csináljuk, hogy részekre bontjuk a fejlesztés folyamatát és a szerződéshez csatolunk egy „timing” kiegészítést, mely tartalmazza az egyes fázisok elkészülési határidejét. 

Az admin felületre csak akkor lesz szükséged, ha dinamikus a weboldalad és gyakran kell frissíteni. Bemutatkozó, statikus oldalak esetében erre felesleges pénzt kiadni.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp