Mielőtt belevágnál az online hirdetésekbe


4 perc

Az online hirdetési keretek legnagyobb részét, kb 99%-ot 2-3 platformon költjük el. Ebből kettő egy vállalathoz tartozik: az Instagram és a Facebook. A harmadik, ahol hirdetünk az pedig a Google. 

Miután egy vállalkozás elhatározta, hogy végre belevág az online hirdetésekbe rögtön az első fejtörővel, amivel szembe találja magát:

Hol hirdessünk?

Többen ezt vagy „kitalálják” cégen belül, vagy felkeresnek minket, hogy mondjuk meg mi. Többször volt rá példa, hogy konkrét elképzeléssel jöttek a leendő ügyfelek hirdetésekkel kapcsolatban, de egy rövid „interjúzás” után kiderült, hogy amit szeretnének az valójában nem az, amire szükségük van

Hogyan derül ki mire van szüksége egy cégnek? 

Néhány kérdés és egy kis betekintés a színfalak mögé számunkra megadja erre a választ. Miket szoktunk kérdezni? Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Milyen céllal szeretnél hirdetni? A „többet akarok értékesíteni” nem a legmegfelelőbb válasz. Praktikus ezt tovább boncolgatni.
  • Mi a termék / szolgáltatás, amit értékesíteni kell?
  • Ki a célcsoportja a vállalkozásodnak?
  • Saját brand vagy viszonteladó vagy?
  • Milyen idős a vállalkozás?
  • Milyen volt eddig az online jelenlétetek? 
  • Mennyi tudnátok havonta hirdetésre fordítani? 

Online hirdetések előtt alaposan körbe kell járni a témát, mert könnyen előfordulhat és bizony elő is fordul, amikor néhány hónapnyi házon belül megoldott hirdetés után fordulnak hozzánk cégek. Eredménytelenül, megérzésből kiválasztott hirdetési forma és hirdetéskezelő varázsló használata után hamar kibújik a szög a zsákból, hogy ez valójában komplexebb és mélyebb tudást igénylő feladat annál, minthogy rásózzák plusz feladatként az egyik munkatársra

Ha ki kell emelni a két legfontosabb kérdést:

  1. Mi a cél a hirdetésekkel?
  2. Mennyi a havi online marketing büdzsé?

Az elsőből kiderül melyik lenne a must have hirdetési platform, amit mindenképp használni kell. Google vagy Facebook (és Instagram). Azért írom zárjójelben, mert sok esetben, amikor Facebookon hirdetünk egyáltalán nem biztos, hogy az Instagramon is kell, hasznos hirdetni.

Miért kell külön választani a Google és a Facebook hirdetéseket?

A Facebookon leginkább impulzus vásárlásokat lehet generálni, márkaismertséget növelni, remarketingelni, érdeklődőket szerezni. Itt már fontos szerepet kap a második kérdés: mennyi a havi online marketing büdzsé? Ha ebből a válaszból az derül ki, hogy érdemben csak egy platformon történő hirdetésre elegendő, akkor kár is a szekunder helyről beszélni, hiszen egy alacsonyabb büdzsét két felé osztani garantáltan eredménytelen befektetés.

Ha gyorsan kell eladásokat generálni valószínűleg eredményesebb a Google használata, hiszen itt elsősorban nem érdeklődési kör alapján fogunk hirdetni. A Google Search hirdetések előnye, hogy olyan embereknek jelenik meg, akik már konkrét igénnyel keresnek egy terméket vagy szolgáltatást. Ha nem is azonnal akarnak vásárolni, biztos, hogy közelebb állnak hozzá, mint a social médiában érdeklődés alapján elért egyének. 

Jó jó, de mennyi az a minimum havi büdzsé, ami elég lehet a cél szerinti legfontosabb platformra? Merül fel a rögtön a kézenfekvő kérdés mindenkiben miután az előbbieket részletesen átbeszéltük. Nehéz előre megsaccolni, ugyanis ez több tényezőtől is függ. Általában azt szoktuk mondani, hogy napi 2500-3000 Ft a minimum, amivel érdemes elindulni. Persze ennél kevesebbért is lehet hirdetni, de tapasztalatunk szerint nem túl sok sikerrel. Sajnos már elmúltak azok az idők, amikor fillérekből lehetett Facebook vagy Google hirdetéseket futtatni. 

Ha már napi 4000-5000 Ft-ot is tudsz szánni hirdetésekre, akkor érdemes mérlegelni a lehetőséget, hogy megosszuk azt 2-3 platform között. Persze csak akkor, ha a másik kettő is releváns lehet a céljaid és a célcsoportod tekintetében. Illetve még egy fontos dolog: ne a vállalkozásod utolsó forintjait költsd el online hirdetésekre, rettegve attól, hogy mi lesz, ha ebből sem jönnek vásárlók. Legyen félretett marketing keret, aminek egy részét az online hirdetésekre fordítod.

A következő blogban leírjuk miért igényelnek sokkal nagyobb energiát a social hirdetések a Google hirdetésekkel szemben. 



Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp