Részletesen a Google Ads kampányokról. Mire jó, hogyan működik, költségek


5 perc

Az online hirdetések fontos eszköze a Google kereső találati listáján belüli hirdetések, a display és shopping hirdetések megjelenítése. Ezekről a hirdetésekről tudni kell, hogy PPC alapon működnek, vagyis Pay Per Click, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell fizetned érte, ha valaki rá is kattintott a hirdetésedre

Haladjunk sorjában. A Google kereső hirdetések lényege, hogy bizonyos, a termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó kulcsszavakra és kifejezésekre a weboldaladat az organikus (ingyenes) találatok elé helyezze és a találati lista tetején legyen. A lenti képen látható, hogy az „edzőcipő” szóra egy hirdetés jelent meg. A hirdetett weboldal linkje előtt, kis téglalapban olvasható, hogy „hirdetés”. 

Google kereső hirdetés

Google kereső hirdetés

A display hirdetések a GDN hálózatán (Google Display Network), más weboldalak banner hirdetéseiben jelennek meg. Amennyiben a termék vagy szolgáltatás megjelenítése képes formában is professzionális módon lehetséges, akkor mindenképp érdemes használni ezt a hirdetési formátumot is. Több ezer weboldalon ez akár több százezer megjelenést is eredményezhet és itt is csak a kattintások után kell fizetned. Fontos tudni, hogy a display hirdetéseket is célozhatjuk kor, nem, és érdeklődési kör alapján. Ami pedig a legfontosabb, hogy ebben az esetben alkalmazható a remarketing hirdetés is. Ami pedig tudjuk miért fontos. Ha mégsem tudod, akkor olvasd el ebben a cikkünkben!

A Google shopping hirdetések azon vállalkozások esetében töltenek be fontos szerepet, akik termékeket értékesítenek online. Szolgáltatások megjelenítésére nem használható. 

Ez a hirdetési forma a magyar webshopok forgalmának már több, mint felét adja. A Shopping hirdetések a találati lista tetején, még a kereső hirdetések felett, vagy a keresési találatok mellet az oldalsávban helyezkednek el. A lenti képen az „edzőcipő” szóra megjelenő shopping hirdetéseket kereteztük be.

Google Shopping hirdetés

Google Shopping hirdetés

A Google hirdetések részletes analitikájának köszönhetően átfogó képet kapsz a hirdetések teljesítményéről, melyek segítségével folyamatosan optimalizálni tudjuk a hirdetések elérését és költségvetését. Számunkra fontos, hogy minden esetben olyan hirdetéseket futtassunk, melyek többszörösen megtérülnek.

Minden Google Ads kampány indítása előtt, kulcsszóanalízist végzünk és bekérjük tőled a szükséges információkat. Ez az elemzés tartalmazza az összes jelentős keresési kulcsszót és kifejezést, ami hatással lesz vállalkozásod sikerére. Ezekből tudunk következtetni az adott célcsoporthoz tartozó piac mélységére.

Költségkerettől és iparági versenytől függően nagyjából 3 hónap alatt tudjuk optimalizálni a kampányokat úgy, hogy a lehető legjobb megtérülést hozzák.

Mennyibe kerül a Google hirdetés?

Ez két részből tevődik össze. Az egyik az ügynökség havi díja, amiért folyamatosan felügyelik a kampányokat, a bejövő adatok alapján optimalizálják őket és riportot készítenek neked. A másik pedig az, amennyit a céged fizet a Google-nek a kattintások után. Ez előbbi fix, utóbbi pedig az első 3 hónap után nagyjából szintén beállítható egy fix összegre egy kis mozgástérrel. A kulcsszavak ára 50 Ft-tól akár 1000 Ft-ig is terjedhet. A kulcsszavak ára és a rájuk futtatott keresések száma a kulcsszó elemzésből derülhet ki. A Google nagyjából havi 20.000-25.000 Ft-ot javasol kezdésnek, ez azonban egy elég „hasra csapás” típusú tipp. A javasolt havi költségkeretet az első három hónap bejövő adataiból fogjuk tudni pontosabban megmondani. Arra törekszünk, hogy a hirdetések a lehető legnagyobb megtérülést hozzák a lehető legalacsonyabb költségen. 

Ki írja meg és állítja be hirdetéseket?

Mi! Mi fogjuk megírni a szöveget és elkészíteni a kreatívot a display hirdetésekhez. Minden hirdetés esetén több variációt tesztelünk, más-más szavakkal és szórenddel, hogy lássuk melyik hozza a legtöbb kattintást és vásárlást. Ezeket folyamatosan teszteljük és változtatjuk. 

A szöveg megírásán túl az egyéb beállításokat is mi végezzük. Előfordulhat, hogy a hirdetések aktiválása előtt szükség lehet néhány apró módosításra a weboldaladon. Ezekről ajánlást teszünk neked. 

A havi költség szempontjából fontos, hogy magas pontszámú hirdetést készítsünk, ugyanis így alacsonyabb licitösszeggel is előrébb kerülhetünk, mint az a cég, aki többet kínál egy kattintásért, de kevésbé jó a hirdetése. 

Hogyan mérjük a megtérülést?

Termékeknél ez viszonylag egyszerű. „Nyomon követjük” a hirdetésekből érkező látogatók tevékenységét és, ha valaki vásárol azt a Google rendszere már rögzíti is. Ezen kívül a CTR (click-through rate) vagyis az átkattintási arányt és az élmény indexet szoktuk figyelni. 

Szolgáltatások esetében ez egy kicsivel bonyolultabb. Ha nincs közvetlen időpont foglalási lehetőség vagy ajánlatkérő formula, akkor például a telefonhívások számát vagy az e-mail küldéseket figyeljük. Ezen kívül a weboldal látogatottsága szintén árulkodó tényező lehet. 

Mielőtt belevágnál az online hirdetésekbe fontos helyesen dönteni arról, hogy melyik hirdetési csatornát használod és milyen súlyozással. Erről itt olvashatsz bővebben a SocialWings Online Marketing blogon.

Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp