Így akarják ellopni a profilodat, az oldaladat és a hirdetési fiókodat


4 perc

A Facebook fiók feltörések, oldallopások és hirdetési fiókból történő jogtalan költés már évek óta folyamatos probléma és rengeteg cégnek, embernek okoznak álmatlan éjszakákat és nem ritkán súlyos anyagi károkat is. Nem csak azzal, hogy jogtalanul költik a tulajdonos pénzét, hanem azzal is, hogy ellopnak olyan évek alatt kemény munkával és gyakran sok pénzzel felépített oldalakat, amik az adott cég online kommunikációjának fontos lábát képezik.

A Facebook hirdetésekhez kapcsolódóan sok vállalkozásnak van Facebook hirdetési fiókja, de sajnos még mindig nagyon kevesen tudják, hogy az üzletileg működő Facebook oldalnak, hirdetési fióknak és egyéb objektumoknak (így hívja őket a Meta), mint például a Facebook pixel, mi a hivatalos, a Meta által elvárt és a biztonságos működést megalapozó módja.

Erről korábban már többször is írtunk és a zárt Facebook csoportunkban is időről-időre előkerül, mint téma.

Ha te is bizonytalan vagy a Facebook üzleti használatának helyes módjával kapcsolatban, akkor az alábbi 2 cikket feltétlenül olvasd el:

Mivel folyamatosan (értsd napi szinten többször) kapunk megkereséseket azzal kapcsolatban, hogy a Facebook azzal "fenyeget" valakit, hogy letiltja az oldalát, letiltja a hirdetési fiókját vagy törli az oldalát ezért úgy döntöttünk, hogy most ebben a cikkben összeszedjük azokat az üzenet típusokat és módszereket, amivel megpróbálják csőbe húzni az gyanútlan áldozatokat.

A csalók azt használják ki, hogy olyan stresszhelyzetbe hoznak azzal az egy mondattal, hogy letiltják az oldaladat, hogy a legtöbben pánikszerűen, szinte gondolkodás nélkül követik az adathalász üzenetek utasításait.

Ilyen esetben mindig emlékezz az alábbiakra és mielőtt bármit teszel vegyél 3 mély levegőt és nyugodj meg! Ha le akarják tiltani az oldaladat le is fogják. Ha pedig csak figyelmeztetnek, akkor nem 2 perced van cselekedni, hanem általában 30 napod!

Ha van Facebook üzleti oldalad, ezeket jegyezd meg

A Facebook SOHA, SOHA, SOHA nem küld privát üzenetet a Messengeren azzal kapcsolatban, hogy megsértettél valami szabályt és tiltani fogják az oldaladat. Egyetlen eset van, amikor a Facebook üzenetet küld a Messengeren és az az, amikor az ügyfélszolgálattal chatelsz. Ezen kívül SOHA nem ír magától.

A Facebook e-mailjei SOHA nem kerülnek a spam mappába. Hacsak nem te nem tetted oda őket.

A Facebook SOHA nem kér arra, hogy add meg a jelszavadat különben letiltják az oldaladat.

Alább pedig jöjjön néhány screenshot példaképp, hogy milyen üzenetekkel, milyen profilnevekkel és indokokkal akarnak rábírni arra, hogy add meg az adataidat.

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

Scam üzenet

A fenti négy példa azt mutatja, hogy a csalók a profilokat úgy próbálják elnevezni, hogy a kevésbé jártas emberek első ránézésre azt gondolják, hogy aki az üzenetet küldte az biztos a Facebook valamelyik hivatalos részlege. Erre próbálnak ráerősíteni a profilképpel is, ami gyakran a Facebook logója vagy valamilyen ahhoz vagy Facebook ügyfélszolgálatra hajazó logó.

Ami még árulkodó lehet az a rossz magyarsággal vagy éppen kínai írásjelekkel megírt üzenet. Valamit egy olyan külső hivatkozás, ami NEM a facebook.com domainra vezet.

Ha pedig e-mail érkezik látszólag a Facebook-tól ott is ugyanezeket a jeleket keressük. Rossz helyesírás, gyanús feladói e-mail cím, gyanús külső hivatkozás.

Scam e-mail, ami Facebook üzenetnek álcázza magát

Scam e-mail, ami Facebook üzenetnek álcázza magát

Ez például egy adathalász e-mail, ami látszólag a Facebook-tól jött. Már az első sor gyanús: "Sajnálattal értesítjük, hogy fiókod ... " Az elején magáz, aztán tegezésre vált.

Hivatkozás ellenőrzése

Hivatkozás ellenőrzése

Ha nem vagyunk biztosak benne, kattintsunk a hivatkozásra jobb gombbal, majd válasszuk a "hivatkozás címének másolása" lehetőséget. Nyissunk meg egy word dokumentumot és illesszük be a linket is. Ha olyat látunk, ami a fenti kép alján is van, akkor 100%, hogy adathalászatról van szó. Sőt igazából bármi, ami nem a valami.facebook.com URL-re vezet az adathalászat.

Ezen kívül az alábbi e-mail cím is árulkodó:

Adathalász e-mail

Adathalász e-mail

A @outlook.com címről SOHA nem ír a Facebook.

A Facebook megbízható e-mail címei az alábbiak:

  • valami@support.facebook.com
  • @facebookmail.com

A fentebb leírtak igazak az Instagram esetében is. Az Instagram soha nem küld DM-et vagyis privát üzenetet az appon belül.

UPDATE 2024.02.02.

A legújabb módszer, ami pár napja jelent meg, hogy a csalók értékelést írnak az üzleti oldalnak. "Nem ajánlom" címszó alatt egy szöveges értékelés jön, amiben valamilyen szabályszegésre hívják fel a figyelmet. A kevésbé tapasztalt, vagy pánikba esett felhasználók kattintanak a szövegben lévő linkre és már el is veszítették az oldalt.

Ha biztonságossá akarod tenni a profiljaidat olvasd el ezt a cikkünket is. Ha pedig ügynökségre van szükséged, aki kezeli a céged Facebook hirdetéseit kérj ajánlatot tőlünk még ma.



Ha úgy érzed egy profi online marketing csapat segítségére van szükséged
kérj tőlünk ajánlatot most

calendar hourglass twitter reddit linkedin at telegram pinterest viber whatsapp